Waterlinie museum

Het waterliniemuseum ligt bij Fort Vechten, dat vroeger onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het waterliniemuseum kan er geleerd worden over de Nederlandse forten, de waterlinies en de natuur. Voor mij was dit, in combinatie met de nieuwe architectuur, erg interessant aangezien ik ben opgegroeid in een rivierengebied. Ook past het museum goed in het thema transformatie van mijn afstuderen. Vroeger was het een fort, daarna verviel het, waarna het opgeknapt werd en er nieuwe architectuur geimplementeerd werd dat zorgde voor nieuwe bezoekers en een herleving van de culturele identiteit van het gebied.

De  prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp van dit museum was gewonnen door Studio Anne Holtrop. Zelf was ik erg onder de indruk van het ontwerp van het museum, hoewel het kleiner was dan ik had verwacht en de informatie van het museum tegenviel. De vele kinderen vonden het museum in ieder geval wel geweldig. Vooral de ‘binnentuin’, waar met een model van de Hollandse Waterlinie gespeeld kan worden.

IMG_20160515_141002_1_website

 

Studio Anne Holtrop was ook de architect van het paviljoen van Bahrein op de wereld expo in Milaan. Destijds was dit een van mijn favoriete paviljoens. De overeenkomsten van beide paviljoens zijn opvallend. In beide is er veel beton gebruikt, zijn er openingen aangebracht die elke keer een nieuw beeld laten zien van de omgeving en heeft het een vrije routing.