Studiereis naar Noord Zweden

Afgelopen week ben ik met mijn architectuur studio op studiereis gegaan naar het midden-westen van Zweden. Het thema van het studioproject is Extreme Climates, waarbij we verschillende gebouwen moeten gaan ontwerpen voor twee compleet verschillende locaties. De eerste locatie is de omgeving van Mittådalen, een zeer dunbevolkt gebied dat bewoond wordt door de Sami. De tweede locatie is Ostuni, een dichtbevolkt stadje in het zuiden van Italië.Het eerste gebouw dat we moeten ontwerpen is een informatiecentrum over de Sami. We hebben deze trip gemaakt om meer te leren over de cultuur en de omgeving. Het Samivolk is een van oorsprong nomadisch volk verspreid over het noorden van de Scandinavische landen. De Sami cultuur wordt gekenmerkt door de een eigen taal, geloof en onderkenning van het belang van rendieren. Vroeger volgde dit volk de trek van de rendieren, waarvan zij ook leefden. Tegenwoordig zijn er nog 51 Sami dorpen, die bestaan uit grote gebieden waar rendieren kunnen trekken. Ook in Mittådalen is een Sami dorp. Tijdens onze 3 daagse reis werden wij rondgeleid door een Sami-vrouw uit dit dorp.

 

Tijdens onze trip hebben we het hart van het Sami dorp bezocht, een hoogvlakte waar geen bomen groeiden. Hier was een verzamelplaats voor de rendieren. De volgende ochtend hebben we een wandeling van 5 kilometer gemaakt door het natuurgebied. Zoals je in onderstaande foto’s kunt zien was het weer slecht, maar de natuur was prachtig!!! We hebben een oude Sami hut en oude Sami muurschilderingen gezien.

De volgende dag zijn we met de skilift naar de top van Funäsdalsberget gegaan. Hoewel het leek alsof het bovenop de berg erg bewolkt zou zijn, viel dit boven aangekomen reuze mee. Ook hier hebben we een prachtige wandeling gemaakt, met daarbij een mooi uitzicht over Funäsdalen. Tijdens onze rit naar huis kwamen we een oude verlaten houtwerkplaats tegen, dat was erg gaaf, ook daarvan zie je hieronder een foto.