Jheronimus Bosch Expositie

Jheronimus Bosch, ook Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. In zijn geboorteplaats wordt nu, in 2016, een tentoonstelling gehouden waar een (grote) selectie van zijn werken te zien is. Een unieke gebeurtenis, aldus het Noord Brabants Museum.

Natuurlijk ben ik ook naar deze tentoonstelling geweest en het was erg indrukwekkend! Het detail waarmee Jeroen Bosch zijn schilderijen maakte is verbluffend. Ook het plezier dat hij had in het schilderen lijkt nog zichtbaar. Mijn favoriet was het schilderij de Tuin der Lusten.

Het interieur van de expositie was vrij donker, waarbij de schilderijen uitgelicht werden. Hierdoor was de zaal zelf met zijn vele bezoekers minder aanwezig en kon er volledig gefocust worden op de werken van Jeroen Bosch. Helaas werd hierdoor ook het hoogteverschil in de ruimte door vele bezoekers over het hoofd gezien, wat leidde tot hilarische taferelen.

Helaas mochten er tijdens de tentoonstelling geen foto’s genomen worden, bovenstaande foto’s zijn dan ook bij een andere tentoonstelling in het Noord Brabant Museum gemaakt (die overigens ook de moeite waard was te bezoeken).