How to Resin your architectural model

 

This blog post will elaborate on how to make an architectural model using resin. Many architecture firms and artists use resin for their models. For my thesis project I wanted to make a model using this material, however, on the internet I could not find an extensive explaination on how to this. After online research, discussions with colleague students, some advice from the modelworkshop of architecturefirm OMA and after several attempts, I finally found a way to pour resin and have a beautiful end result.  I wrote this post mostly in Dutch, the English translation of this post will be added soon. If you have any questions regarding this post, please leave a comment below.

//In deze post zal ik uitleggen hoe je een maquette kan maken waarbij je giethars (oftewel resin) gebruikt. Veel architectenbureaus of kunstenaars gebruiken giethars voor hun modellen, waarbij ze soms ook objecten in de hars ingieten. Ik vond het echter lastig om op internet een goede handleiding te vinden. Na online onderzoek, gesprekken met mede-studenten, vragen bij de werkplaats van OMA (toen ik daar een weekje meeliep tijdens mijn afstuderen) en wat geëxperimenteer heb ik een methode gevonden die voor mij werkt.

 

MATERIALS:

  • Resin / Giethars
  • Mold / Mal
  • Scale / Weegschaal
  • Measuringcups / Maatbekers
  • Safety gloves / Veiligheidshandschoenen
  • Facemask / Mondkapje
  • Stir stick / Roerstokje
  • Safety glasses / Veiligheidsbril

Additional materials when placing a 3d object in the resin: // Extra benodigdheden bij ingieten van een  3d object:

  • 3D (printed) object / (Geprint) 3d object
  • Gluegun / Lijmpistool

 

dsc_7034-xx

RESIN // GIETHARS

// Wanneer je kijkt op giethars webshops zul je zien dat er veel verschillende soorten hars te koop zijn. Het meest geschikt voor maquettes zijn epoxy giethars en polyester giethars.  De voornaamste verschillen zijn de geur (epoxy ruikt nauwelijks, polyester erg sterk) en de prijs (epoxy is duurder). Voor het maken van een maquette is polyester giethars het meest geschikt, tenzij je grote bezwaren hebt tegen de sterke geur. Let bij het kopen van hars op of het een hoge UV resistentie heeft, anders zal de hars geel gaan verkleuren. Giethars wordt verkocht in twee delen; een deel hars en een deel harder. Vergeet niet beide te kopen!

 

MOLD // MAL

 

// Voor het maken van de mal kun je verschillende materialen en vormen gebruiken. Het gemakkelijkste is het gebruiken van een kubus als mal, waar je een grote hoeveelheid giethars in kan gieten. Wanneer het uitgehard is heb je een groot stuk hars dat je vervolgens kunt bijzagen en bewerken.  Aan te raden is om een mal te maken van betonplex, dat je wanneer de hars is uitgehard uit elkaar kan schroeven. In mijn geval was ik voor de goedkope & makkelijke oplossing gegaan en heb ik gebruik gemaakt van een mdf mal met doorzichtig verpakkingsfolie daarin. Wanneer je dit gebruikt, let dan wel goed dat je meerdere lagen verpakkingsfolie in de mal legt, zodat indien een laag kapot is, je niet direct een lekke mal hebt.

Indien je een maquette wil maken met een hele speciale vorm, die lastig is te maken uit een massief blok, is het verstandiger om een specifieke mal te maken speciaal voor dit object . Zorg er wel voor dat het negatieve deel van deze mal minimaal 3 millimeter ruimer is aan elke zijde. Deze 3 mm zal er namelijk af gaan tijdens het schuren. Als materiaal kun je hiervoor bijvoorbeeld silicone gebruiken.

In deze voorbeeld foto’s heb ik een mal gebruikt die aan elke zijde 1,5 cm ruimer was dan mijn ge3Dprinte object, zodat ik voldoende ruimte over had om het bij te schuren. Het object lijmde ik vast met een lijmpistool.

 

dsc_7021-asdf

POURING RESIN! // GIERHARS GIETEN!

// Zorg er bij het gieten van het polyester altijd voor dat je handschoenen aan, veiligheidsbril en je mondkapje op hebt. Zorg er ook voor dat je in een gemakkelijk te ventileren ruimte bent, want er zal een sterke geur vrij komen. (Doe het dus ook niet in de keuken, want dan zijn je huisgenoten niet blij). Deze ruimte mag echter niet te koud zijn, want dan hard de giethars niet goed. 

Lees altijd de bijsluiter van je leverancier.

Hoe groter de hoeveelheid giethars die je aanmaakt, hoe korter de verwerkingstijd zal zijn. Houd hier rekening mee!

Verder is het belangrijk om goed te letten op de verhouding harder die je leverancier aan heeft gegeven. Indien je te veel harder gebruikt zal het polyester tijdens de chemische reactie te warm worden, verbranden en daardoor een gelige tint krijgen. Wanneer je juist te weinig harder gebruikt zal de polyester niet hard worden.

Giet de hars voorzichtig in de mal, zodat er zo min mogelijk luchtbellen ontstaan. Je kunt de hars eventueel ook in twee lagen gieten.

dsc_7005-loqw

SCHUREN

//Nadat de giethars is uitgehard (niet meer plakkerig) kan de mal verwijderd worden. Vervolgens dient het goed geschuurd en vervolgens gepolijst te worden. Het schuren is een behoorlijk karweitje. Ik begon het schuren met grof schuurpapier (resultaat zie foto hieronder) Na elke schuursessie halveerde ik de korrelgrote van het papier. Uiteindelijk had ik schuurpapier gebruikt van 80 – 150 – 300 – 600.
blokje-low

Polijsten

//Polijst setjes kun je kopen bij bouwmarkt (ik kocht deze). Indien je niet bekend bent met polijsten; de pasta is het belangrijkst. Alleen polijsten met de meegeleverde doek werkt niet.

Het polijsten probeerde ik eerst met een boormachine. Dit werkte niet omdat deze een te lage toerental kon maken. Vervolgens heb ik het op een draaibank gemonteerd (altijd handig) en het daarmee gepolijst. Dit ging perfect!

 

RESULTAAT + OPMERKINGEN

//Ik was erg tevreden met het resultaat. Wel kostte het proces meer tijd dan ik had gedacht (schuren en polijsten zeker 1 dag!). De volgende keer zou ik echter geen zwart ge3dprint object gebruiken, aangezien dit al het licht absorbeert en hierdoor de transparantie van het object niet duidelijk meer zichtbaar is.

Ik ben altijd enorm benieuwd naar hoe ervaringen van anderen. Dus heb je mijn handleiding ook gebruikt? Of heb je nog tips om het proces te verbeteren? Let me know!